Varför en visselblåsarpolicy är kritisk i tider av förändring
Vi diskuterar varför en visselblåsarpolicy kan vara kritisk i tider av förändring inom organisationen och bidra till stabilitet.
Visselblåsarpolicyn är en ofta förbisedd del av visselblåsarfunktionen, och den är inte helt enkel. Slipp dyra juristarvoden eller flera veckors arbete med att utveckla en egen – vi gjorde grovjobbet en gång för alla!
En policy är inte bara ett juridiskt dokument, utan en nödvändig del av en visselblåsarfunktion. Ni får även användbart kommunikationsmaterial.
Vi fick bra stödmaterial i form av policyer etc som var lätt att justera utifrån vår egen verksamhet, vilket underlättade. Kommunikationen med Visslan var jättebra och vi upplevde att de alltid var snabba på att svara och med fokus på att lösa utmaningen på bästa sätt.
Implementeringen var väldigt enkel. Det var inget som behöver installeras eller sättas upp lokalt utan det enda vi behövde var ett möte med instruktioner om hur det fungerar. Dessutom fick vi färdiga policyer som vi enkelt kan anpassa och använda i bolaget, så implementeringen tog mycket kort tid.
Har ni funderingar kring hur en visselblåsarpolicy ska vara strukturerad eller vad den måste innehålla? På Visslans blogg hittar ni flera inlägg som ger svar på era frågor. Nedan är några av våra mest lästa blogginlägg, men fler finns att hitta.
Visselblåsarpolicyn är en viktig del av er visselblåsarfunktion, inte minst för att ni som arbetsgivare måste tillhandahålla lättillgänglig och tydlig information om er rapporteringskanal, rutiner, hur visselblåsarärenden ska rapporteras osv. Lagkravet gäller alltså inte att ha en visselblåsarpolicy i sig, men den informationen passar bäst i en visselblåsarpolicy då det med enkelhet kan bli över 5 sidor långt.
I er visselblåsarpolicy ska det finnas information inte bara om visselblåsares rättigheter och skyldigheter (som att rapporter måste göras i tron om att de är sanna), utan även era rutiner för att hantera visselblåsarrapporter och hur era anställda kan visselblåsa. Detta innefattar beskrivningar kring hur man kan rapportera muntligt eller skriftligt, eller hur man kan boka ett fysiskt möte, samt rutinerna för exempelvis ett fysiskt möte eller muntlig rapport där ärendehanteraren bör fråga visselblåsaren om han/hon kan spela in samtalet, och annars att ärendehanteraren har rätt att dokumentera det på ett varaktigt sätt.
Bland annat ingår: Komplett policy med instruktioner och alternativa formuleringar eller tillägg, rutiner för rapportering, förenklade versioner av visselblåsarpolicyn för exempelvis lansering, steg för steg-guide, vägar för extern rapportering, checklista inför lansering med mera.
Ja, självklart kan ni det. Ni får visselblåsarpolicyn som ett Word-dokument och kan således redigera, ändra, lägga till eller ta bort delar.