2022-04-18
Stockholms Auktionsverk är världens äldsta och mest anrika auktionshus. Det grundades redan år 1674 och har idag strax över 100 anställda i 3 länder. Li Pamp, nytillträdd VD, leder nu bolaget på en resa mot kulturförändring. Visslan blev en självklar del i detta breda arbete.
Varför är företagskultur viktigt för er?
“Företagskultur är ju allt egentligen. Om vi har en god service och respektfull ton mot varandra tror jag det smittar av sig på våra kunder. Men man måste alltid börja med sig själv, för det är den interna kulturen som faktiskt ger avtryck i verksamheten”, berättar Li Pamp, VD på Stockholms Auktionsverk.
För drygt ett halvår sedan satte den nya ledningen på Stockholms Auktionsverk igång “serviceresan”, ett arbete om förändrad internkultur där man vågar säga vad man tycker i rummet och där fokus ligger på att skapa en värdestyrd kultur. “Visslan är ett stöd för det arbetet”, säger Pamp.
Varför valde ni att erbjuda era anställda en visselblåsarfunktion?
“Självklart var visselblåsarlagen en viktig del av införandet av en visselblåsarfunktion, men den största anledningen att vi valde Visslan var just för företagskulturen: att helt enkelt ge alla en chans att yttra sig genom flera kanaler och särskilt de som kanske inte skulle våga tala rakt ut.”
“Det är skönt och tryggt med det anonyma”
Efter att ha talat med Visslan tyckte Stockholms Auktionsverks ledning att den typen av webbaserad och anonym visselblåsarkanal lät spännande. De misstänkte att det kunde finnas personer som inte vågade tala rakt ut och även om branschen är relativt skonad skulle auktionshus kunna vara utsatta för exempelvis penningtvätt, och då är det viktigt att de som misstänker något kan känna sig trygga i att rapportera det.
Varför valde ni Visslan?
Pamp berättar att det förelåg flera olika anledningar, däribland det kommande lagkravet, men främst lyfter hon möjligheten att som visselblåsare kunna vara anonym.
“Det ger oss i ledningen en ärlig chans att få en korrekt bild av hur det står till i bolaget och om det finns de som känner sig rädda för att tala ut. Nu har det ju inte kommit in något ärende än, men möjligheten finns alltid att rapportera anonymt, samtidigt som vi kan följa upp.”
Pamp fortsätter: “En annan positiv sak med Visslan är att det hela var väldigt enkelt. Vi kom snabbt igång och blev guidade gällande användningen av systemet och hur vi själva skulle lansera funktionen internt.”
Vad är nästa steg i ert kulturarbete?
“Vi fortsätter med ‘serviceresan’ och hoppas att våra framgångar inom förbättrad företagskultur fortsätter och att våra medarbetare fortsätter känna sig trygga och hörda”, berättar Pamp.
“Visslan är och förblir en naturlig del av det arbetet, men i slutändan hoppas vi såklart att man som medarbetare inte behöver vara anonym för att känna sig trygg”, avslutar hon.
Läs mer om Stockholms Auktionsverk på www.auktionsverket.se.